Jaksa Szilvia Anita | Dekortech stúdió

 

 

       ” A kevesebb több! ”

(Mies van der Rohe – építész, designer)

 

 

 

 

 

 

Számomra a szépséget a letisztult vonalvezetés, a különleges látványelemek, a nemes anyagok felhasználása és az átgondolt, személyre szabott koncepció jelenti. Szeretem a dús anyaghasználatot, de úgy, hogy ha nem hazudik az anyag; ha minden az ami; a fa, a bőr, a kő, a fém és az üveg. Legyen igaz a tér; ne illúzió vagy egy díszlet. Valódi dizájn, valódi anyagokkal, elegánsan, bátran!

 

 

 

Szakmai önéletrajz

Eredeti szakmám szerint művészettörténész vagyok, az ELTE Művészettörténész szakán szereztem diplomát. Azonban már az egyetem évei alatt éreztem, hogy egyrészt a kutató munka túl száraz nekem, másrészt, hogy a bútorok világa, a dizájn és a lakberendezés jobban érdekel, bár akkor még hobbinak indult. A lakberendező iskolát még az egyetem alatt kezdtem el, és amikor lediplomáztam, akkor a lakberendezői végzettséget is megszereztem. Ezek után a szakmám lett a hobbim, és a hobbim a hivatásom; a lakberendezés irányába mentem tovább.

2003-ban megalapítottam a Dekortech Stúdiót (2022-ig Bt, azóta EV.), ahol azóta tervező lakberendezőként dolgozok és idén húsz éve valósítom meg kedves ügyfeleim vágyott otthonait.

2003-tól vagyok tagja a Lakberendezők Országos Szövetségének is, ahol 2018-tól a Tagfelvételi Bizottságban is tisztséget töltök be, 2022-től pedig a LOSZ Rendezvényszervező Csapat tagja vagyok, ahol szakmai programokat, termék és cégbemutatókat, illetve konferenciákat szervezünk a LOSZ tervezői számára.

2013 óta az Otthonok és Kertek újságíró munkatársaként írok a lapban, megvalósult munkáim pedig rendszeresen jelennek meg lakberendezési magazinokban (Otthon, A mi otthonunk, Családi házak).

2015-ben a grafikus tervekről áttértem a 3D programra a tökéletesebb látvány érdekében. A szinte fotó-realisztikus látványtervek nagy segítséget jelentenek az ügyfelek számára a végeredmény elképzelésében és a döntésekben.

 

A lakberendezés nekem

 A lakberendező elsődleges feladata, hogy ügyfele számára a legideálisabb lakóteret teremtse meg. Fontosnak tartom, hogy ez ne a tervező önmegvalósításáról szóljon, hanem az ügyfél szakértő segítéséről, eligazításáról, figyelembe véve valós igényeit, stílusát és életritmusát. Végre Magyarországon is kezd elterjedni az a nézet, hogy megéri lakberendezőt alkalmazni, aki szaktudása és piaci ismeretei révén időt és pénzt takarít meg ügyfele számára.  A tervezési fázisban ugyanis a lakberendező a beszélgetések során felméri ügyfele igényeit, elképzeléseit és megfelelő formába öntve, professzionálisan valósítja meg azokat. Így születik meg a végső, egységes és átgondolt koncepció, amelynek pontos paraméterei alapján a kivitelezési fázisban elkerülhetjük az üzletekben futott felesleges köröket, az elhamarkodott vásárlásokat, vagy akár a téves falmozgatásokat, térkialakításokat. Ezért érdemes már az új építésű lakás esetében az építészeti terveknél, használtan vett vagy meglévő lakásnál pedig az átalakítás előtt lakberendezővel konzultálni, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki otthonunkból.

Mindezeken túl pedig a lakberendezést egyfajta „vizuális nevelésnek” is tartom, amely során az ügyfél szeme is pallérozásra kerül. Ez alatt arra gondolok, hogy amellett hogy a lakberendező egy magasabb életszínvonalra emeli a megrendelőt a közös munka során, az ügyfél lépésről-lépésre látja az otthon születését, annak írott és íratlan szabályait, a funkcionalizmus és a látványelemek finom egyensúlyát, részt vesz a döntésekben, és jó esetben hagyja magát meggyőzni a szakember által a számára bizonytalan kérdésekben. Ennek eredményeképpen meglátja és értékelni kezdi a jó dizájnt, az okos, praktikus megoldásokat, az anyagok, felületek szépségét, és hogy a funkcionalizmus is hordoz magában esztétikát!  A legtöbb ügyfelem engedi magát taníttatni és élvezik a közös munkát.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert ez a csodálatos vizuális játék a hivatásom!

 

Megjelent munkáim

 

Otthon-Kislakás 2023.01. Címlapon

Otthon-Kislakás 2020.04.

Otthon-Kislakás 2019.04.

Otthon 2012.01.

Családi ház 2011.03.

A Mi Otthonunk 2010.12.

Otthon 2005. 04.