A falaink mint festővászon | Dekortech stúdió

Fehér, bézs, sárga falak! Nagyon unalmas!! Néha szürkés, okkeres, barnás…. „najó” kategória!! Pedig annyi mindent csinálhatnánk a falainkkal. Az önkifejezés eszköze lehet, és olcsón, akár pár havonta is változtathatunk rajta! Az alábbi válogatásban a számomra leglátványosabb és legérdekesebb példákat mutatom be, ami egy fallal történhet…és még vállalható. Először is lépjünk túl azon, hogy egy falszakasz más színű, de homogén. Jó megoldás ez is persze, látványos, olcsó, de emeljük a tétet!

Csíkok! Legtöbbször ezt tapétával oldjuk meg, de ha kézi festéssel készítjük, akkor játszhatunk a különböző vastagságokkal, színekkel, irányokkal. Célszerű azért előrajzolni és kitakarással segíteni a festést.

A következő szint mikor a csíkok már nem feltétlen párhuzamosak, hanem valamilyen rejtélyes diagonál rendszer szerint rendeződnek, vagy mértani alakzatokat követnek, de a szemnek mégis harmonikusan. Ezt már érdemes komolyabban előre megtervezni papíron, és felszerkeszteni a falszakaszunkra, mert itt már zavaró elcsúszások lehetnek. Azonban ha jól eltaláljuk a formákat és a színeket, akkor nagyon különleges hatást tudunk elérni.

A haladó szintre érve elővesszük a művtöri óráin emlékeit Cézanne-ról, Monet-ról és az egyéb impresszionistákról tanultakat, ecsetet ragadunk, és játszunk a finom rétegekkel, színekkel, mintha valóban festővászon lenne pl. a hálónkban az ágyunk mögötti fal. Igazán egyedi lesz  a színes foltoktól és formákat sejtető felhőktől a végeredmény.

 

A mester szinthez érve pedig a figurális ábrázolásoktól sem kell megriadnunk, de ezt már csak a jó kézügyességgel rendelkezőknek ajánlom, bár ahogy az alábbi képek is mutatják, nemcsak a művészi festmények lehetnek mutatósak, hanem a naiv, ákom-bákomok is rendelkeznek bájjal és szépséggel.

 

Szóval csak bátran mázoljunk, fessünk, alkossunk, és legfeljebb ha nem sikerül újrakezdjük!

Képek forrása: Pinterest