„És lőn világosság!” – Avagy fényjáték otthon | Dekortech stúdió

A szoba mértani középpontjában elhelyezett fényforrásnak vége. A fények, világítások funkciókat jelölnek ki, térrészeket, igazodnak a berendezéshez, hangsúlyoznak, és nem utolsó sorban végtelen formavilágukkal igazi díszei lehetnek otthonunknak. Én is egyre többször és egyre szívesebben játszom a fényekkel egy otthon megtervezésekor. Ebben a válogatásban a különlegességeket szedtem össze, a funkcionális de érdekes világításoktól a fényszobrokig.

Imádom az élfényeket, különleges karaktert ad a falfelületeknek, és amikor lekúszik a mennyezetről a falakra, a bútorokra és a burkolatok közé az igazán izgalmas; végre nem a mennyezeten történik valami fényes.

Nagy kedvenceim mostanában a lógós, függesztett, akasztott, himbálózó hosszú lámatestek a térben vagy a fal mentén, melyek lehetőséget adnak a különböző magasságuk révén játszani a fényekkel, szép fényfoltokat létrehozva.

A fényjáték további fokozását a változatos formájú falikarok fejlesztik tökélyre, amelyeknek már tényleg, a jó értelemben vett öncélú gyönyörködtetés a célja. Végül pedig ott vannak azok a fényes objektek, fali installációk, melyek már a művészet határát súrolják. Az emberben azt az érzést indítják el, hogy végső soron bármi lehet fényhordozó felület.

Egy lámpa a térben nemcsak funkcionális, nemcsak az a célja, hogy este lássunk a sötétben. Hangulatot hoz létre, megmutatja a fény ezer arcát és formáját, vagyis gyönyörködtet. Engedjük át magunkat ennek, kísérletezzünk és ragyogjunk!

Képek forrása: Pinterest