A 2023-as év színe! | Dekortech stúdió

Viva Magenta

 

A Pantone Intézet ismét kiválasztotta a szerinte leginkább előremutató, év és trendjellemző színét 2023-ra. Sokan úgy gondolják – köztük a férjem is – hogy a trendkutatás sarlatán dolog, hogy néhány kutatónak álcázott elvarázsolt „szakértő” egy nap felkel (mondjuk szilveszter táján) és kitalálja mi lesz a következő év színe.

Hát nem, ez nem így megy! A trendelőrejelzéseket valóban komoly kutató munka, statisztikák, tanulmányok és elemzése előzik meg. Az év színével kapcsolatban is ugyanez a helyzet. A Pantone Intézet szakértőinek a fő inspirációs forrása a négy nagy divathét (New York, London, Milánó, Párizs), és az ott látottak. Ehhez kapcsolódva megfigyelik az átlagos emberek öltözetét, az utcadivatot, továbbá megvizsgálják a különböző művészeti ágak kortárs trendjeit és éppen zajló eseményeit, a média, a mozi, a képzőművészet és a lakberendezés területén, sőt a turizmust és az autógyártást is górcső alá veszik. Ezen túl pedig a színválasztást befolyásolják még a világban zajló globális események, társadalmi és gazdasági folyamatok, a környezetvédelem, a klíma helyzet és az utóbbi években a járványokra adott válaszok, és ezáltal az általános közhangulat. Az év színe tehát fontos társadalmi üzenetet is hordoz. Mindezek után a Pantone Intézet kihirdeti az év színét, amelyikről azt gondolja, leginkább képviselni tudja a következő évet, annak minden törekvésével, ideáival ugyanakkor problémáival és feladataival.

Idén ez a Viva Magenta (PANTONE 18-1750), azaz a bíborvörös, amelyik pontosan a piros árnyalatok hideg és meleg tartományának a határán áll. Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet ügyvezető igazgatója így fogalmaz: „„A technológia korszakában a természetből és a valóságból merítünk inspirációt. A PANTONE 18-1750 Viva Magenta a vörös palettáról származik, és a bíbortetűből nyert kármin ihlette, amely a természetes festékcsalád egyik legértékesebb színezéke, valamint az egyik legerőteljesebb és legragyogóbb, amit a világ ismer. Az ősanyagban gyökerező PANTONE 18-1750 Viva Magenta újra összekapcsol minket az eredetivel. A természet erőit megidézve a Viva Magenta felpörgeti szellemünket és segít építeni a belső erőnket”. Ezen túl pedig elmondható erről a színről, hogy erőteljes, lüktető, lázadó, optimizmusra, életörömre sarkalló, amire valóban szüksége van a világnak, ugyanakkor, ahogy a hideg és meleg árnyalatok határán áll szimbolikusan az egyensúly, a harmónia és a béke megteremtésére ösztönöz.

A választott szín neve; a magenta érdekes többletjelentéssel is bír, mely által a 2023-as év színe egy 1859-ben lezajlott vérontásnak is emléket állít. Két észak-itáliai város, Magenta és Solferino mellett 1859-ben nagy csata zajlott az osztrákok és a francia-piemontiak között. A véres csata után a föld pedig napokig vöröslött a mezőn hagyott a halottak és a sebesültek ezrei után. A kíméletlen és pusztító események hatására kezdte el megszervezni a Vöröskeresztet a svájci származású Henry Dunant. Ugyanebben az évben dobta piacra egy francia festékgyár új bíborvörös festékeit, melyeknek az akkor mindenki által ismert ‘magenta’ és ‘solferino’ fantázianeveket adta. A magenta név mára elterjedt a köznyelvben, a solferino festéknév azonban feledésbe merült.

És hogy mit üzen ez a szín 2023-nak? Az új élet ígéretét és a lehetőséget, hogy újra összekapcsolódhassunk a természettel, annak legősibb és legeredetibb formájával. Továbbá a határozott bíborvörös és az éteri ibolya színek keveréke az átmenetet jelképezi, ahogy az egyik életszakaszt a másik követi, ahogy mi is haladunk, fejlődünk élethelyzeteinken át.

Az év színének választott vezérárnyalatot sok helyen fogjuk viszont látni az év folyamán a divat világában, a boltok polcain és a lakberendezési trendekben.